Grupul civic DizAbil.Eu Vrancea a implementat in perioada 15 iulie – 1 octombrie 2021 proiectul Harta Accesibilizării Orașului Focșani, proiect finanțat prin programul Start ONG.
Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă.
Proiectul are ca rezultat principal crearea unei hărţi cu accesibilizările existente în instituţiile și spațiile publice din Focșani, instrument util persoanelor cu nevoi speciale, şi nu numai, din comunitatea locală cât şi a turiştilor. Proiectul Harta Accesibilizării Orașului Focșani continuă direcţia deschisă de campania Vrem un Focșani fără bariere, derulată de grupul DizAbil.Eu în ultimii ani, şi trage un semnal de alarmă asupra problemelor cu care se confruntă persoanele cu mobilitate redusă în spațiul public.
În proiect au fost implicaţi membrii grupului, persoane cu dizabilități, și voluntari fără probleme de mobilitate. Manager de proiect a fost Iuliana Prunilă-Negoiță, liderii echipelor ce au realizat documentarea pe teren au fost Răzvan Petru Alexa și Gabriel Drăgan iar harta propriu-zisă a fost realizată de Vasile Prunilă.
Pentru implementarea proiectului și-au adus contribuția 20 de voluntari și au fost evaluate 220 de obiective ce se regăsesc pe hartă.
Deși unitățile de învățământ au fost introduse pe hartă nu au putut fi evaluate în absența unei aprobări primite de la Inspectoratul Școlar Vrancea.
Obiectivele evaluate au fost împărțite în funcție de nivelul de accesibilizare în: accesibilizate, parțial accesibilizate și neaccesibilizate.
Au fost considerate accesibilizate obiectivele în care persoanele în fotoliu rulant pot fi autonome, parțial accesibilizate obiectivele care au anumite facilități dar nu respectă întru totul normativele în vigoare ce privesc accesibilizarea spațiilor publice și neaccesibilizate obiectivele ce nu permit accesul persoanelor în fotoliu rulant. Totodată s-a ținut cont și de amplasarea, de destinația obiectivului evaluat și implicit de timpul pe care persoana în fotoliul rulant trebuie să îl petreacă acolo.
De asemenea, pe hartă au fost marcate și gropile (capcane) din trotuare ce pun în pericol deplasarea în siguranță a utilizatorilor de scaun rulant dar și trecerile de pietoni ce nu sunt accesibilizate.
Grupul DizAbil.Eu mulțumește pentru sprijinul acordat în implementarea acestui proiect Asociației Eu, Tu și Ei Focșani și tuturor voluntarilor ce și-au adus aportul la organizarea dezbaterii prilejuite de lansarea proiectului, la documentarea în vederea evaluării obiectivelor și la diseminarea informațiilor despre proiect.